Scroll Top

om oss

kontakta oss / hitta hit

Om piteå stadshotell

”Piteå måste ha ett riktigt stadshotell nu när vi snart ska få en järnväg”, skrev stadsläkaren Thure Hjalmar Björkbom i en motion till stadsfullmäktige år 1899.

Byggkostnaden uppgick till 320.000 kr och det var mycket pengar för det lilla Piteå. Man skulle behöva bygga nya gator, vatten och avlopp. Så här skriver en motståndare: ”Vi får ett vackert hotell, men vi har ingen vattenledning. Själva hotellet måste låna groggvattnet från grannarna”.

Hotellet byggdes på en grund av Råbergsgranit och blev ett under av modernitet, med centralvärme (varmluft) och eget elektricitetsverk. Restaurangdelen var stor och bestod bl.a. av två matsalar, ett biljardrum och ett större schweizeri (kafé och utskänkning).

Tjugotvå resanderum med egen telefon fanns. En trappa upp låg festivitetssalen, där generationer av norrbottningar numera har firat nyårshelgen. Där fick också många pitebor sina första teaterupplevelser. Arkitekten till hotellet, byggd i jugendstil, hette Åström.

Besöksadress & kontaktinformation

PITEÅ STADSHOTELL
Olof Palmes Gata 1
SE-941 33 Piteå

Telefon: +46 (0)911 23 40 00
Epost: info@piteastadshotell.com

Att hitta till hotellet

Tåg:
Närmaste sation är Älvsbyn Tågstation, man kan även åka till Luleå Tågstation

Buss:
Fjärrbussar stannar till vid Piteå Busstation. 
Därefter är det bara en kort promenad på ca 5 minuter till hotellet.

Flyg:
Närmaste flygplatser är Luleå Airport och Skellefteå Airport. Taxitransfer till hotellet tar ca 35 minuter. (Luleå airport), ca 1 tim & 15 minuter (Skellefteå Airport).

Taxi:
Vi rekommenderar Piteå Taxi
+46 (0)911-80 000